Ajuntament de Les Useres

Dimarts, Abril 22, 2014 - 12:00
Pelegrinació de Les Useres a Sant Joan de Penyagolosa
La Pelegrinació de Les Useres a Sant Joan de Penyagolosa, declarat Bé d'Interès Cultural Immaterial des de 29 d'abril de 2016, Decret 53/2016 publicat en el DOCV el 3 de maig de 2016.

 

L'últim divendres d'Abril el poble de Les Useres, en la Comarca de l'Alcalatén, rememora una antiga tradició que ens submergeix de ple en l'Edat Mitjana. Són tretze homes, el guia i dotze pelegrins (en representació de Jesucrist i els dotze Apòstols), acompanyats per tres cantors, el capellà, el representant de l'Ajuntament, els clavaris, el dipositari, les promeses i el grup de les “Càrregues”, els que renovaran un any més el vot de tot el poble en marxar en peregrinació penitencial cap al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

 

No se sap molt dels seus orígens, pestes, temps de sequeres, guerres, etc., qualsevol motiu era suficient per a manifestar la fe en Déu, la Mare de Déu i els Sants. Segons el cant de el “O Vere Deus” es demana per la salut, la pau i la pluja.

 

Els Pelegrins són persones voluntàries, triades seguint el torn dels carrers que recorre les cinc barriades en les quals es divideix el poble (Barrios de la Mare de Déu del Loreto, de Santa Ubaldesca, de la Mare de Déu del Carme, del Cristo de l'Agonia i de Sant Roc). Els clavaris i les dones pasten les fogasses de Sant Joan en els diferents forns de la vila, i els cuiners i el dipositari preparen el menjar, les vestes, ciris, atifells i tot el necessari per als dos dies. L'Ajuntament oficia als altres pobles, els termes municipals pels quals passaran els Pelegrins: Sant Miquel de les Torrocelles (Llucena), Xodos i Sant Joan de Penyagolosa (Vistabella).

 

Abans, hi han tres dies de preparació en qué s'oficien unes paraules de recordatori d'allò que ha de ser el sentit cristià de fer una pelegrinació, és conegut com el Tríduo, on es fan el precs del Rosari, les Lletanies, el Sermó i el Cant dels Gojos.

 

El divendres de matinada comença el ritual amb la missa de les “càrregues”, després la dels Pelegrins, després es realitza la processó d'eixida on aniran descalços sobre un mantell d'heura, i amb un sepulcral silenci sols trencat pels cants gregorians dels cantors. Ja en el Filador, es calcen i emprenen el camí d'uns 35 quilòmetres cada jornada, dividides en sis estacions; on els cantors no deixaran mai de cantar els cants propis de cada estació, i els altres resaran les diverses parts del rosari. 

 

El moment culminant de la peregrinació arribarà el dissabte al matí en el santuari de Sant Joan realitzant-se la cerimònia del Perdó, en la qual el Guia en representació de Jesucrist els demanarà perdó i els besarà els peus rememorant allò que els avantpassats van transmetre de pares a fills al llarg dels segles. Segons mana la tradició res del que allí dins ha passat s'ha de dir, on cadascun dels Pelegrins es quedarà amb l'essència dels actes i paraules que els transmetrà el Guia. Després iniciaran el retorn cap a Les Useres, després del pas pel poble de Xodos, arribant a la nit amb la processó d'entrada al poble. I una vegada més s'haurà complit la promesa dels avantpassats, on Les Useres quedarà una altra vegada en el vaivé de la vida quotidiana, esperant ara l'altra pelegrinació germana i menys coneguda, la del Piló de la Creu, en memòria de la invenció de la Santa Creu del dia3 de maig, amb uns rituals semblants a dita pelegrinació i que apareixen documentats en el famós Pleit contra la vila d'Atzeneta del segle XVII.

 

Informació facilitada pel Cronista-Historiador Local D. José Rubio Miguel

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal